I

Itse tehty jogurtti

Jogurtin valmistaminen on helppoa, mutta jos haluaa onnistua, on oltava tarkkana tiettyjen asioiden kanssa. Lohkeavan ja paksun jogurtin saamiseen et tarvitse konetta etkä muuta kuin maitoa ja jogurttia. Tällä ohjeella olen tehnyt monta vuotta ja se toimii. Käytän jogurttia säännöllisesti, ja sitä on monessa reseptissäni. Yksi lemppariyhdistelmäni on jogurtti ja hunaja.

Tarvikkeet:

  • 1 l täysmaitoa
  • 2 -3 rkl maustamatonta jogurttia ”siemenjogurtiksi”, esim. Bulgarian jugurttia

Valmistus:

Kiehauta maito. Nosta maito sivuun ja jäähdytä 40-45 -asteiseksi. Ota maidosta muutama lusikallinen erilleen ja sekoita siihen siemenjogurtti. Sekoita jogurttiseos maitoon, laita kannelliseen astiaan ja anna tekeytyä noin 9 tuntia. Itse teen seoksen yleensä illalla ja annan tekeytyä yön yli.

Lämpötila ei saisi laskea liikaa tekeytymisen aikana, koska muuten jogurtti ei tekeydy. Voit esimerkiksi kääriä jogurttiastian villapaitaan tai peittoon ja laittaa sen kaappiin. Välillä olen tehnyt niin, että olen lämmittänyt uunin 50 asteeseen, sammuttanut sen, käärinyt jogurttiastian kankaaseen ja laittanut uuniin yöksi.

Kun jogurtti on tekeytynyt, se pitää siirtää vielä jääkaappiin ja antaa vetäytyä noin 6 tuntia. Ennen kun siirrän jogurtin jääkaappiin laitan sen päälle esim. harsokankaan, joka imee jogurtin päälle kertynyttä kirkasta nestettä. Harsokangas auttaa kun haluan paksumpaa jogurttia. Anna jogurtin asettua (harsokankaineen) jääkaapissa 6 tuntia. Ihanteellisessa tilanteessa annan jogurtin asettua jääkaapissa yön yli. Tämän jälkeen otan harsokankaan jogurtin päältä pois ja tarvittaessa kaadan kertynyttä nestettä varovasti pois.

Itse tehty jogurtti säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon tai jopa kaksi viikkoa, sen maku muuttuu pikkuhiljaa happamammaksi.

Huom: jos haluat vielä paksumman jogurtin voit valuttaa jogurttia harsokankaan läpi muutaman tunnin ajan.

KATEGORIAJälkiruoat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *